Fødselsdag

Det er min fødselsdag

 

Hip Hip Hurraaaaa! Fødselsdage er de dage, hvor fødselarerne virkelig kommer i centrum, bliver forkælet og hygger sig. Denne dag er lige det sjovere, federe og mere speciel end andre. Den skiller sig ud på rigtig mange måder – heldigvis. For mange er fødselsdage de dage, der bryder med den normale hverdag, der som regel ligner sig selv. Det er en fantastisk måde at få følelsen af noget nyt og anderledes på. Den er ikke som de fleste andre dage på trods af, at vores fødselsdag ofte minder meget om den, vi havde sidste år. Men det er også noget af det, som fødselsdage kan, nemlig holde fast i gode traditioner, som altid falder i god jord. For hvem bryder sig ikke om sang, lækkerier og godt selskab? Vi forkæler jo både fødselaren og gæsterne (dem, der kommer med som gæst med dejlig chokolaaaadee og kaaaageeeer tillll). Den er stensikker hvert år for søde sager og hygge, mangler der aldrig på fødselsdage. Men vigtigst af alt så er det netop det gode selskab, der virkelig betyder noget. Det er formentlig en af de vigtigste grunde til, at vi elsker fødselsdag – at vi får en fantastisk mulighed for at styrke vores relationer til andre. Både til dem, som i forvejen står os nært, men også til dem, som vi måske ikke får sat nok tid af til. Selvom fødselsdage nogle år kan føles som et stort projekt, så er det som regel altid en dag fyldt med glæde, forkælelse og dejlige mennesker. Det er da værd at holde fast i, er det ikk’!?

Fødselsdagstraditioner

De fleste af os forbinder fødselsdage med nogle helt bestemte ting, som vi er sikre på, vil være en del af dagen. Det er typisk fødselsdagssange, kager og gaver. Graden af dette varierer selvfølgelig fra person til person og ændrer sig med alderen. Det er nok typisk sådan, at de materialistiske ting fylder mere, når man er yngre. Vi husker nok alle dagen forinden fødselsdagen, hvor man næsten ikke kunne falde i søvn, fordi man vidste, hvad der ventede på en. Det var særligt gaver og forkælelse, der gav sommerfugle i maven. I takt med at man bliver ældre handler ens fødselsdag nok snarere om at samle familien og vennerne til en dejlig dag med nærvær og godt humør. Det er selvfølgelig ikke fordi, at man ikke glæder sig til en gave eller to, men det er blot en bonus for dagen. Dette er egentlig også noget af det fede ved ens fødselsdage, for det bliver pejlemærker for, hvordan vi ændrer os. Det er en god måde at stoppe op, mærke efter og gøre status. Det er selvfølgelig først, når man bliver ældre – indtil da er det bare med at give den fuld gas med lagkage, fødselsdagssang og betænksomme gaver.

Prøv noget nyt

Mange værdier, traditioner og selve formålet med fødselsdagen er nok fælles for de fleste af os, men når det så er sagt, findes der virkelig mange måder at fejre den på og måder at individualisere den. Først og fremmest afhænger fødselsdagens udspil af fødselaren. Her tænker vi særligt på fødselarens alder, for en fantastisk fødselsdag med Paw Patrol tema bliver nok ikke taget lige så godt imod hos den 50 årige fødselar, som hos den 5 årige. Det skal selvfølgelig ikke udelukkes, men vi tør godt påstå, at det nok ikke er tilfældet de fleste gange. Pynten, lokationen og fødselsdagens forløb afhænger naturligvis af, hvad du som fødselar synes er sjovest. Det er meget normalt at invitere sine gæster hjem hos en selv til mad og drikke eller boller og lagkage. Men skal du holde en lidt større fødselsdag såsom rund fødselsdag, har du måske brug for lidt mere plads. I så fald kan du eventuelt invitere dine gæster ud at spise, holde en havefest (hvis vejret er med dig) eller leje et beboerhus. Det kan i disse tilfælde være en god idé at sørge for lidt ekstra fødselsdagspynt, da et beboerhus eller telt i haven ellers kan virke ret tomt og upersonligt. Og så gør det da heller ikke noget, at man ikke er i tvivl om, at det netop er en fødselsdag, I fejrer! Det er også særligt oplagt at gøre ekstra ud af borddækning og andet pynt til de større fødselsdage. Så er det naturligvis bare med at gå all in på den pynt, du bedst kan lide – uanset om det er børnefødselsdag, 18 års eller 50 års. Skal du for eksempel holde 18 års, vil du måske sætte pris på glitter, sjove motiver og fest og farver. Der findes med garanti pynt til enhver smag, både til fødselaren på 8 år, 18 år eller 68 år. Det er bare med at klikke rundt og finde det, du kan lide og som egner sig bedst til dit fødselsdagsarrangement. Ofte kan fødselsdagenes forløb godt minde om hinanden, hvilket på rigtig mange punkter er lige præcis det, man godt kan lide. Men trænger du til lidt forandring, kan du overveje nogle små aktiviteter med dine gæster. Det behøver på ingen måde være noget vildt, dyrt eller krævende – formålet er blot skabe lidt forandring, hvis I som de fleste andre ender med at sidde på de samme pladser hele fødselsdagen. Nogle forslag til små afbræk kunne være:

 • En ny lokation (I skoven, ved stranden, ud at skøjte)
 • Spil et spil rundbold
 • Gå en tur
 • Sæt nogle brætspil på bordene
 • En quiz
 • Udklædningsfest
 • Temafest
 • Læg sedler med ord gæsterne skal flette ind i samtaler undervejs uden at blive opdaget.

Børnefødselsdag

Skal du arrangere børnefødselsdag? Så læs endelig videre, for det kræver som regel lidt mere planlægning, da der ofte er behov for aktiviteter og underholdning. Men bare rolig, vi er her til at hjælpe dig med at finde frem til den bedste børnefødselsdag, du kan forestille dig!
Til børnefødselsdage er det super fedt med et tema. Det falder som regel i god jord. Dit barn har måske en særlig interesse for noget, som du kan tage udgangspunkt i. Her er det jo kun fantasien, der sætter grænser. Det er for eksempel meget populært med temaer såsom Paw Patrol, prinsesser og Gurli Gris. Er det for eksempel Paw Patrol, dit barn elsker, så kan du dække bordet med paptallerkner, papkrus og servietter med netop det print. Over bordet kan du hænge en guirlande eller et banner med Paw Patrol – det vil helt sikkert være et hit. Der er heldigvis masser af muligheder, når det kommer til pynt, så du vil kunne skabe et fedt tema gennem mere end blot service. Du kan også kigge på for eksempel hatte, cake toppers og balloner. Mulighederne er mange, og står du og mangler noget bestemt, kan du altid henvende dig hos os.
Til børnefødselsdage kan det som sagt være en god idé at planlægge nogle aktiviteter eller anden form for underholdning. Børn har ofte meget energi, og det er nok ikke til fødselsdagen, at der bliver skruet ned for den. Hvilke aktiviteter I kan vælge, afhænger både af vejret og jeres lokation. Er I indenfor kan I for eksempel overveje stopdans, stoledans, huskeleg, perleplader, Wii eller udklædning,. I kan også dække jeres borde af og lave en slags ”tegne-station”, hvor de kan få lov at udfolde sig kreativt. Skal der være lidt mere gang i den kan lægge et spil twister frem, sætte singstar på eller afholde en konkurrence i at lave ballondyr.
Har børnene mulighed for at være udenfor er der god mulighed for eksempelvis jeg-melder-krig-mod, dåseskjul, tegne med kridt, sjippetov, jorden er giftig, tage på legepladsen, hoppe på trampolin, en fed skattejagt, lave bål og snobrød, spille bold, tage til stranden eller en tur i svømmehallen.
Når du skal planlægge fødselsdagen, er det i hvert fald rigtig smart at forsøge at skabe de rammer, hvor fødselaren og alle gæsterne kan underholde sig selv og hinanden mest muligt – det giver både den bedste oplevelse for dig, men især også for børnene.

Prinsesse fødselsdags inspiration-find alt til prinsesse fødselsdagen
Fødselsdag med havtema til børn
Monster festtema
Enhjærning paptallerkner

Fødselsdagsønsker

Heldigvis er mange af os så privilegerede, at vi nogle gange skal lede efter fødselsdagsønsker. Det er vist, hvad man kalder et luksusproblem. Det kan også være, at du bare er nysgerrig på, hvad andre måske ønsker sig. Uanset hvad så får du nogle idéer til fødselsdagsønsker og gaveidéer generelt:

 • Gavekort/penge
 • Tøj
 • Sko
 • Smykker
 • Tasker
 • Beauty-produkter (makeup, creme, ting til håret)
 • Flødebollekursus 
 • Billetter til standup
 • Billetter til teaterstykke
 • En picnictur
 • En udflugt til nærliggende seværdigheder
 • Bøger
 • Kaffe-, vin-, chokolade- eller ølsmagning
 • Udstyr til haven
 • Køkkengrej (en ny kniv, pande, brødkasse, ismaskine)
 • Andre ting til hjemmet
 • Elektronik (oplader, højtaler, høretelefoner)
 • Abonnementer (magasiner, fitness, lydbøger)

Der er ingen rigtig eller forkert både at holde fødselsdag på. Uanset alder, tidspunkt på året eller hvor i landet man befinder sig, synes vi i hvert fald, at det bare er vigtigst, at man fejrer dagen med nogle søde mennesker omkring en, og at fødselaren får følelsen af, at det er deres dag! Vi håber, at du er blevet inspireret til at gøre noget specielt ud af den næste fødselsdag med dine nærmeste omkring dig.